2010. szeptember 28., kedd

Madárfészek fátyol - Birdcage veil

Egyik nagy kedvencem a Birdcage veil, amit sajnos nem lehet másképpen fordítani, mint hogy madárkalitka  fátyol. A madárfészek szó talán még jobban megállná a helyét, de a fátyol - hát ennél a költeménynél nem igazán fátyol a lényeg, az a fejdísznek egy része csak.
Az igazi formáját, a díszítés adja meg, na és persze annak a mérete.


Amikor először készítettem ilyet, szembesülnöm kellett azzal a problémával, hogy Magyarországon sehol nem lehet hozzájutni nagy lyukú fátyoltüllhöz, úgyhogy kénytelen voltam kompromisszumot kötni, és a normál fátyoltüllből kellett kitalálni, hogyan lehet megvalósítani az elképzelt formát.
Nagy segítséget nyújtott a google képkeresője, hiszen itt millió ötletet láthatunk, mivel most ez a fejdísz újra nagyon divatos!

Viszont amit nagyon fontosnak tartok, mindenképpen összhangba kell hozni a madárfészek fátyolt a menyasszonyi ruhával, és a menyasszony adottságaival .
Mire gondolok?
- menyasszonyi ruha
Szeretem, ha a fejdísz virágai, díszei a menyasszony anyagából , annak díszítéseivel készül. A virágszirmok legyenek a ruha anyagából, vagy ha ez nem lehetséges, akkor ahhoz színben és hatásában illő anyagból legyen. A virágok közepébe tegyünk a menyasszonyi ruha gyöngyeiből.
- fejméret
Ha a menyasszony nyúlánk, kicsi feje van, akkor lehet játszani a méretekkel, de ha a menyasszony alacsony, tömzsi, duci, kerek feje van, akkor legyünk visszafogottabbak, és ne erősítsük még tovább egy nagy kerek bumszlival, mert épp az ellenkező hatást fogjuk elérni, és vicces lesz az összhatás.
- hajának színe
Ha a menyasszony haja szőke, akkor hiába ekrü a ruhája, a fátyol bele fog olvadni a hajszínébe. Ebben az esetben vagy fehér fátyolt javasolok, vagy ha ragaszkodik az ekrühöz, akkor próbák segítségével keresni kell egy olyan árnyalatot, ami kiemeli a hajszínt.
- hajának  hossza
Ez a felerősítésnél lényeges.  A megszokott az, hogy a fátyolt és a fejdíszt fésűre erősítjük. De mi van akkor, ha a menyasszonynak olyan pici, selymes haja van, hogy nem áll meg benne a fésű? Ilyenkor előveszem a kislányok pici hajcsipeszét, amikkel olyan millió apró kis fonatokat szoktak csinálni. Na, ezek tökéletesen bele tudnak kapszkodni a rövid hajba is, úgyhogy ezt jó szívvel tudom ajánlani.
Ha a menyasszonynak kontya lesz, akkor lehet, hogy a hajtűs megoldás lesz a legjobb.

Minden esetben a fodrásztól is meg kell kérdezni, hogy mivel tud dolgozni, nehogy kellemetlen meglepetésben legyen részünk!
Még így is többször előfordult velem, hogy a referencia fotókon látom, hogy a fodrász nem úgy tette fel a fátylat, ahogyan én megterveztem, vagy mert nem tudja, vagy mert jobban tetszik neki ha fordítva van :-)
Nem baj, a lényeg az számomra mindig, hogy a menyasszonynak tetszen !

Mivel nagyon jó leírásokat , szabásmintákat lehet a neten találni, ezért én nem részletezem a szabásmintát, de javaslom olvasgatásra a következő leírásokat:

Birdcage Veils, and How To Make One (Part 2)! How To Make A Birdcage Veil!


Bonne Idée: Make Your Own Birdcage Veil!


My Birdcage Veil-- the Finished Product


How to Make a Birdcage Veil


How to create a unique Birdcage Veil!

 Jó fészekrakást :-)

HA NEM AKARSZ EGY BEJEGYZÉSEMRŐL SEM LEMARADNI

:

Népszerű bejegyzések